Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35441
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorUslamin, D. V.en
dc.contributor.authorAleshina, O. A.,en
dc.contributor.authorУсламин, Д. В.ru
dc.contributor.authorАлешина, О. А.ru
dc.date.accessioned2024-12-18T09:07:53Z-
dc.date.available2024-12-18T09:07:53Z-
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationUslamin, D. V. The population structure, physiological and biochemical indicators of the Carassius auratus gibelio (Bloch, 1782) in the water salinity gradient / D. V. Uslamin, O. A. Aleshina // Tyumen State University Herald. — 2013. — № 6 : Medico-biological sciences. — P. 57–63.en
dc.identifier.issn2307-6445
dc.identifier.urihttps://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35441-
dc.description.abstractThe structure of the population, physiological and biochemical indices of C. a. gibelio have been researched in the lakes of Sladkovsky area with salinity range 1.8-12.0 g/dm3. The gender, size and age structure of the population have also been studied. It is proved that increase in the water salinity causes increase in the percentage of males; fish species of an older age begin to dominate. In the salinity range of 5,6-7,7 g/dm3 all ages, except 2/2, demonstrate reduction in growth and weight, while the feeding intensity increases. Biochemical analysis revealed the content of protein and fat in the muscular tissue of the carp. It is noted that increase in the water salinity raises protein content and reduces fat content in the fish muscle. To confirm these data the multivariate factor analysis was carried out which showed interrelation of the biological indicators in question with water salinity and the main hydrochemical water indicators.en
dc.description.abstractИсследованы структура популяции, физиологические и биохимические показатели C. a. gibelio в озерах Сладковского района в диапазоне солености 1.8-12.0 г/дм3. Изучены половая и размерно-возрастная структура популяции. Доказано, что с увеличением солености воды увеличивается доля самцов, и начинают доминировать старшие возраста рыб. В диапазоне солености 5.6-7.7 г/дм3 во всех возрастах, кроме 2/2+, снижается прирост и привес, в то время как интенсивность питания повышается. С помощью биохимического анализа выявлено содержание белков и жиров в мышечной ткани карася. Отмечено, что с увеличением солености воды в мышцах рыб содержание белка увеличивается, а содержание жиров снижается. Для подтверждения полученных данных проведен многомерный факторный анализ, который показал связь исследуемых биологических показателей с соленостью воды и с основными гидрохимическими показателями воды.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.language.isoenen
dc.publisherTyumen State Universityen
dc.relation.ispartofTyumen State University Herald. — 2013. — № 6 : Medico-biological sciencesen
dc.subjectCarassius auratus gibelio (Blochen
dc.subject1782)en
dc.subjectfrequency of occurrenceen
dc.subjectmass fractionen
dc.subjectsalinityen
dc.subjectwater mineralizationen
dc.subjectfunctional performanceen
dc.subjectINCen
dc.subjecta critical salinityen
dc.subjectgrowth and weight gainen
dc.subjectдоля по массеru
dc.subjectприрост и привесru
dc.subjectкритическая соленостьru
dc.subjectИНКru
dc.subjectфункциональные показателиru
dc.subjectсоленостьru
dc.subjectминерализация водыru
dc.subjectчастота встречаемостиru
dc.titleThe population structure, physiological and biochemical indicators of the Carassius auratus gibelio (Bloch, 1782) in the water salinity gradienten
dc.title.alternativeСтруктура популяции, физиологические и биохимические показатели Carassius auratus gibelio (Bloch, 1782) в градиенте солености водыru
dc.typeArticleen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen
local.description.firstpage57
local.description.lastpage63
local.issue6
Appears in Collections:Tyumen State University Herald

Files in This Item:
File SizeFormat 
TSUHerald_2013_6_57_63.pdf2.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.