DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Uslamin, D. V. | en |
dc.contributor.author | Aleshina, O. A., | en |
dc.contributor.author | Усламин, Д. В. | ru |
dc.contributor.author | Алешина, О. А. | ru |
dc.date.accessioned | 2024-12-18T09:07:53Z | - |
dc.date.available | 2024-12-18T09:07:53Z | - |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Uslamin, D. V. The population structure, physiological and biochemical indicators of the Carassius auratus gibelio (Bloch, 1782) in the water salinity gradient / D. V. Uslamin, O. A. Aleshina // Tyumen State University Herald. — 2013. — № 6 : Medico-biological sciences. — P. 57–63. | en |
dc.identifier.issn | 2307-6445 | |
dc.identifier.uri | https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35441 | - |
dc.description.abstract | The structure of the population, physiological and biochemical indices of C. a. gibelio have been researched in the lakes of Sladkovsky area with salinity range 1.8-12.0 g/dm3. The gender, size and age structure of the population have also been studied. It is proved that increase in the water salinity causes increase in the percentage of males; fish species of an older age begin to dominate. In the salinity range of 5,6-7,7 g/dm3 all ages, except 2/2, demonstrate reduction in growth and weight, while the feeding intensity increases. Biochemical analysis revealed the content of protein and fat in the muscular tissue of the carp. It is noted that increase in the water salinity raises protein content and reduces fat content in the fish muscle. To confirm these data the multivariate factor analysis was carried out which showed interrelation of the biological indicators in question with water salinity and the main hydrochemical water indicators. | en |
dc.description.abstract | Исследованы структура популяции, физиологические и биохимические показатели C. a. gibelio в озерах Сладковского района в диапазоне солености 1.8-12.0 г/дм3. Изучены половая и размерно-возрастная структура популяции. Доказано, что с увеличением солености воды увеличивается доля самцов, и начинают доминировать старшие возраста рыб. В диапазоне солености 5.6-7.7 г/дм3 во всех возрастах, кроме 2/2+, снижается прирост и привес, в то время как интенсивность питания повышается. С помощью биохимического анализа выявлено содержание белков и жиров в мышечной ткани карася. Отмечено, что с увеличением солености воды в мышцах рыб содержание белка увеличивается, а содержание жиров снижается. Для подтверждения полученных данных проведен многомерный факторный анализ, который показал связь исследуемых биологических показателей с соленостью воды и с основными гидрохимическими показателями воды. | ru |
dc.format.mimetype | application/pdf | en |
dc.language.iso | en | en |
dc.publisher | Tyumen State University | en |
dc.relation.ispartof | Tyumen State University Herald. — 2013. — № 6 : Medico-biological sciences | en |
dc.subject | Carassius auratus gibelio (Bloch | en |
dc.subject | 1782) | en |
dc.subject | frequency of occurrence | en |
dc.subject | mass fraction | en |
dc.subject | salinity | en |
dc.subject | water mineralization | en |
dc.subject | functional performance | en |
dc.subject | INC | en |
dc.subject | a critical salinity | en |
dc.subject | growth and weight gain | en |
dc.subject | доля по массе | ru |
dc.subject | прирост и привес | ru |
dc.subject | критическая соленость | ru |
dc.subject | ИНК | ru |
dc.subject | функциональные показатели | ru |
dc.subject | соленость | ru |
dc.subject | минерализация воды | ru |
dc.subject | частота встречаемости | ru |
dc.title | The population structure, physiological and biochemical indicators of the Carassius auratus gibelio (Bloch, 1782) in the water salinity gradient | en |
dc.title.alternative | Структура популяции, физиологические и биохимические показатели Carassius auratus gibelio (Bloch, 1782) в градиенте солености воды | ru |
dc.type | Article | en |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | en |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | en |
local.description.firstpage | 57 | |
local.description.lastpage | 63 | |
local.issue | 6 | |
Appears in Collections: | Tyumen State University Herald
|