Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/7419
Title: Прагматические доминанты текста регионального меню
Other Titles: Pragmatic dominants of the regional menu text
Authors: Belozerova, N. N.
Isakova, A. A.
Белозёрова, Н. Н.
Исакова, А. А.
Keywords: pragmatic dominants
attractors
semantics
hybridity
regional component
menu
menu structure
names of dishes
прагматические доминанты
аттракторы
семантика
гибридность
региональный компонент
текст меню
структура меню
наименования блюд
Issue Date: 2020
Publisher: Издательство Тюменского государственного университета
Citation: Белозёрова, Н. Н. Прагматические доминанты текста регионального меню / Н. Н. Белозёрова, А. А Исакова. – Текст : электронный // Вестник Тюменского государственного университета. Серия: Гуманитарные исследования. Humanitates / главный редактор Н. Н. Белозёрова. – Тюмень : Издательство Тюменского государственного университета, 2020. – Т. 6, № 4(24). – С. 24-47.
Abstract: This article examines restaurant menus as one of the components of the restaurant discourse. Any menu provides a great material for studying the linguistic and cultural features of discourse participants and the specifics of the language landscape in the city. Two restaurant menus in France (of the restaurant “La Tartine” in Albi) and in Russia (of the restaurant “Chum” in Tyumen) are considered with the aim of searching pragmatic dominants in this type of text. The research is based upon contextual, structural, semantic, and functional analysis of the main menu, children’s menu, and business lunch menu, among others, using the cognitive-pragmatic and linguistic and cultural approaches. Having taken into account the linguistic properties, the authors developed the structural scheme of a modern restaurant. The authors came to the conclusion that the semantics of dish names directly depends on the historical and cultural context, the elements of which often play the role of attractors and perform a pragmatic function. The regional component, revealed both in the composition of the dish and in its name, comes as a pragmatic dominant, influencing the consumer both implicitly (“La Tartine”) and explicitly (“Chum”). Any menu text has three main functions: informative. pragmatic, and communicative. Hybridity seems to be an integral feature of the text of the regional menu due to the ongoing cultural integration, which is reflected, among other things, in the nomination of dishes. The structure of any menu is subordinated to its pragmatic function (a strict structure for the main menu, simplified for a business lunch menu). The name of the dish comes as an attractor; the ingredients of the dish could be regarded as semantic components. Therefore, they can be considered as the general pragmatic dominant for regional restaurants both in France and Russia.
В статье исследуется меню ресторана как одного из компонентов ресторанного дискурса. Текст меню представляет большой материал для изучения языковых и культурных особенностей участников дискурса и специфики языкового ландшафта города. Рассматриваются меню ресторанов Франции («La Tartine» в г. Альби) и России («Чум» в г. Тюмени) с целью выявления прагматических доминант данного типа текста. Проводится контекстуальный, структурный, семантический и функциональный анализ текстов основного меню, детского меню, меню бизнес-ланча и пр. В работе используется когнитивно-прагматический и лингвокультурологический подход к исследованию текста. Предложена структура современного ресторана с точки зрения лингвиста и выделена категория дуальности двух основных компонентов – эргонима ресторана и меню ресторана. В результате проведенного исследования авторы пришли к выводу, что семантика наименований блюд напрямую зависит от историко-культурного контекста, элементы которого зачастую играют роль аттракторов и выполняют прагматическую функцию. Региональный компонент как в составе блюда, так и в его наименовании является прагматической доминантой, которая воздействует на потребителя как имплицитно (LaTartine), так и эксплицитно (Чум). Тексту меню присущи три основные функции: информативная. прагматическая и коммуникативная. Гибридность представляется неотъемлемым признаком текста регионального меню вследствие происходящей культурной интеграции, отражающейся, в том числе в номинации блюд. Структура меню подчинена его прагматической функции (строгая структура для основного меню, упрощенная – для меню бизнес-ланча). Наименования блюд являются аттрактором, а ингредиенты – семантическими компонентами. Общая прагматическая доминанта для региональных ресторанов Франции и России – региональный компонент в составе блюда.
URI: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/7419
ISSN: 2500-0896
2411-197Х
Source: Вестник Тюменского государственного университета. Серия: Гуманитарные исследования. Humanitates. – 2020. – Т. 6, № 4(24)
Appears in Collections:Вестник ТюмГУ: Гуманитарные исследования. Humanitates

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
humanitates_2020_4_24_47.pdf1.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.