Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35422
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKuznetsov, A. P.en
dc.contributor.authorSmelysheva, L. N.en
dc.contributor.authorMakhova, M. M.en
dc.contributor.authorКузнецов, А. П.ru
dc.contributor.authorСмелышева, Л.Н.ru
dc.contributor.authorМахова, М. М.ru
dc.date.accessioned2024-12-18T09:07:48Z-
dc.date.available2024-12-18T09:07:48Z-
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationKuznetsov, A. P. The influence of the meal and emotional tension on the content of ghrelin and leptin in the blood serum of persons characterized by different tonus of the vegetative nervous system / A. P. Kuznetsov, L. N. Smelysheva, M. M. Makhova // Tyumen State University Herald. — 2013. — № 6 : Medico-biological sciences. — P. 86–90.en
dc.identifier.issn2307-6445
dc.identifier.urihttps://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35422-
dc.description.abstract34 persons aged 18-22 have been examined in order to compare the serum levels of hormones ghrelin and leptin in the morning in a fasted state and 15 and 45 minutes after consuming a standard breakfast of protein (100 g of meat in the form of burgers and 200 ml unsweetened tea) at rest and after a situation of emotional stress. Taking into account the initial tone of the autonomic nervous system and mathematical analysis of the heart rate variability, all the examinees were divided into three groups: normotonics, vagotonics and simpatotoniks. We stated that predominance of the parasympathetic or sympathetic nervous system tone implies differences in the content of ghrelin and leptin levels at rest and after the joint influence of a protein breakfast and emotional stress. A significant increase in the concentration of leptin after protein breakfast and emotional stress is characteristic of simpatotoniks, and increasing concentrations of ghrelin in the 45th minute were found in vagotonics.en
dc.description.abstractУ 34 человек в возрасте 18-22 лет исследовано содержание в сыворотке крови гормонов грелина и лептина утром натощак и через 15 и 45 минут после приема стандартного белкового завтрака (100 г мяса в виде котлеты+200 мл несладкого чая) в покое и после действия эмоционального стресса. С учетом исходного тонуса автономной нервной системы и математического анализа вариабельности сердечного ритма все испытуемые были разделены на три группы: нормотоники, ваготоники и симпатотоники. Установлено, что при преобладании парасимпатического или симпатического тонуса нервной системы наблюдаются различия в содержании грелина и лептина в условиях покоя и после совместного действия белкового завтрака эмоционального напряжения. Существенное увеличение концентрации лептина после действия белкового завтрака и эмоционального напряжения характерного для симпатотоников, а повышение концентраций грелина на 45 минуте выявлено у ваготоников.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.language.isoenen
dc.publisherTyumen State Universityen
dc.relation.ispartofTyumen State University Herald. — 2013. — № 6 : Medico-biological sciencesen
dc.subjectghrelinen
dc.subjectleptinen
dc.subjectconcentrationen
dc.subjectvegetative stateen
dc.subjectprotein breakfasten
dc.subjectконцентрацияru
dc.subjectлептинru
dc.subjectгрелинru
dc.subjectбелковый завтракru
dc.subjectвегетативный статусru
dc.titleThe influence of the meal and emotional tension on the content of ghrelin and leptin in the blood serum of persons characterized by different tonus of the vegetative nervous systemen
dc.title.alternativeВлияние приема пищи и эмоционального напряжения на содержание грелина и лептина в сыворотке крови у лиц с различным тонусом вегетативной нервной системыru
dc.typeArticleen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen
local.description.firstpage86
local.description.lastpage90
local.issue6
Appears in Collections:Tyumen State University Herald

Files in This Item:
File SizeFormat 
TSUHerald_2013_6_86_90.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.