Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35497
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMuravjeva, N. G.en
dc.contributor.authorМуравьева, Н. Г.ru
dc.date.accessioned2024-12-23T04:23:30Z-
dc.date.available2024-12-23T04:23:30Z-
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationMuravjeva, N. G. The experience of social cultural competence formation in project activities (on the example of a foreign language) / N. G. Muravjeva // Tyumen State University Herald. — 2013. — № 9 : Pedagogics. Psychology. — P. 67–75.en
dc.identifier.issn2307-6445
dc.identifier.urihttps://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/35497-
dc.description.abstractThe article describes the experience of forming social competence, ensuring the formation of a learner as a meaningful subject of socio-cultural educational environment in accordance with new requirements for specialists training. The contentcomponent structure of the socio-cultural competence is developed, revealing the intensity of the studied phenomenon at low, medium and high levels of its formation. The procedure of the gradual sociocultural competence formation of university students is described in project activities on the basis of the mechanisms of meaning-making. Stages of social competence formation are correlated with the stages of meaning-making. The paper presents a specially designed set of socio-cultural problem-tasks and projects developed on the basis of hermeneutics, problem and role methods. An authoring system criterion-standard evaluation of social competence formation is revealed. The main result of socio-cultural competence formation is the high level of interest to other cultures, the ability and willingness for the intercultural dialogue in online interaction, and the formation of the value and meaning of personality orientations.en
dc.description.abstractВ статье описывается опыт формирования социокультурной компетенции, обеспечивающей становление обучающегося как осмысленного субъекта социокультурного образовательного пространства в соответствии с новыми требованиями к подготовке специалистов. На основе опыта работы прописана процедура поэтапного формирования социокультурной компетенции студентов вуза в проектной деятельности на основе механизмов смыслообразования. Представлен комплекс социокультурных проблемных задач и социокультурных проектов, разработанных с использованием герменевтических, проблемных и ролевых методов. Раскрыта авторская система критериально-уровневой оценки сформированности социокультурной компетенции. Доказано, что высокий уровень интереса к другой культуре, способность и готовность к межкультурному диалогу в условиях интернет-взаимодействия и сформированность ценностно-смысловых ориентаций личности являются главными показателями сформированности социокультурной компетенции.ru
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.language.isoenen
dc.publisherTyumen State Universityen
dc.relation.ispartofTyumen State University Herald. — 2013. — № 9 : Pedagogics. Psychologyen
dc.subjectweb-questen
dc.subjectweb-projecten
dc.subjectproject activityen
dc.subjectsociocultural information spaceen
dc.subjectmeaning makingen
dc.subjectsociocultural competenceen
dc.subjectсоциокультурная компетенцияru
dc.subjectвеб-квестru
dc.subjectвеб-проектru
dc.subjectпроектная деятельностьru
dc.subjectсоциокультурное информационное пространствоru
dc.subjectсмыслообразованиеru
dc.titleThe experience of social cultural competence formation in project activities (on the example of a foreign language)en
dc.title.alternativeОпыт формирования социокультурной компетенции студентов вуза в проектной деятельности (на примере иностранного языка)ru
dc.typeArticleen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen
local.description.firstpage67
local.description.lastpage75
local.issue9
Appears in Collections:Tyumen State University Herald

Files in This Item:
File SizeFormat 
TSUHerald_2013_9_67_75.pdf1.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.