Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/14679
Title: Структура популяции, физиологические и биохимические показатели carassius auratus gibelio (bloch, 1782) в градиенте солености воды
Other Titles: The population structure, physiological and biochemical indicators of the carassius auratus gibelio (bloch, 1782) in the water salinity gradient
Authors: Olga, A. Aleshina
Усламин, Дмитрий Васильевич
Алешина, Ольга Анатольевна
Dmitriy, V. Uslamin
Keywords: частота встречаемости;1782);Carassius auratus gibelio (Bloch;salinity;mass fraction;frequency of occurrence;1782);Carassius auratus gibelio (Bloch;прирост и привес;критическая соленость;ИНК;функциональные показатели;соленость;минерализация воды;доля по массе;INC;functional performance;water mineralization;growth and weight gain;a critical salinity
Issue Date: 2013
metadata.dc.relation.ispartof: Вестник ТюмГУ: Экология и природопользование. Медико-биологические науки (№6) 2013
Abstract: Исследованы структура популяции, физиологические и биохимические показатели C. a. gibelio в озерах Сладковского района в диапазоне солености 1.8-12.0 г/дм3. Изучены половая и размерно-возрастная структура популяции. Доказано, что с увеличением солености воды увеличивается доля самцов, и начинают доминировать старшие возраста рыб. В диапазоне солености 5.6-7.7 г/дм3 во всех возрастах, кроме 2/2+, снижается прирост и привес, в то время как интенсивность питания повышается. С помощью биохимического анализа выявлено содержание белков и жиров в мышечной ткани карася. Отмечено, что с увеличением солености воды в мышцах рыб содержание белка увеличивается, а содержание жиров снижается. Для подтверждения полученных данных проведен многомерный факторный анализ, который показал связь исследуемых биологических показателей с соленостью воды и с основными гидрохимическими показателями . The structure of the population, physiological and biochemical indices of C. a. gibelio have been researched in the lakes of Sladkovsky area with salinity range 1.8-12.0 g/dm3. The gender, size and age structure of the population have also been studied. It is proved that increase in the water salinity causes increase in the percentage of males; fish species of an older age begin to dominate. In the salinity range of 5,6-7,7 g/dm3 all ages, except 2/2+, demonstrate reduction in growth and weight, while the feeding intensity increases. Biochemical analysis revealed the content of protein and fat in the muscular tissue of the carp. It is noted that increase in the water salinity raises protein content and reduces fat content in the fish muscle. To confirm these data the multivariate factor analysis was carried out which showed interrelation of the biological indicators in question with water salinity and the main hydrochemical water indicators.
URI: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/14679
Appears in Collections:Вестник ТюмГУ: Экология и природопользование

Files in This Item:
File SizeFormat 
71-78_Усламин.pdf362,61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.