Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/14683
Title: Влияние приема пищи и эмоционального напряжения на содержание грелина и лептина в сыворотке крови у лиц с различным тонусом вегетативной нервной системы
Other Titles: The influence of the meal and emotional tension on the content of ghrelin and leptin in the blood serum of persons characterized by different tonus of the vegetative nervous system
Authors: Lada, N. Smelysheva
Mariya, M. Makhova
Кузнецов, Александр Павлович
Смелышева, Лада Николаевна
Махова, Мария Михайловна
Aleksander, P. Kuznetsov
Keywords: vegetative state;concentration;leptin;Ghrelin;protein breakfast;концентрация;лептин;Грелин;белковый завтрак;вегетативный статус
Issue Date: 2013
metadata.dc.relation.ispartof: Вестник ТюмГУ: Экология и природопользование. Медико-биологические науки (№6) 2013
Abstract: У 34 человек в возрасте 18-22 лет исследовано содержание в сыворотке крови гормонов грелина и лептина утром натощак и через 15 и 45 минут после приема стандартного белкового завтрака (100 г мяса в виде котлеты+200 мл несладкого чая) в покое и после действия эмоционального стресса. С учетом исходного тонуса автономной нервной системы и математического анализа вариабельности сердечного ритма все испытуемые были разделены на три группы: нормотоники, ваготоники и симпатотоники. Установлено, что при преобладании парасимпатического или симпатического тонуса нервной системы наблюдаются различия в содержании грелина и лептина в условиях покоя и после совместного действия белкового завтрака эмоционального напряжения. Существенное увеличение концентрации лептина после действия белкового завтрака и эмоционального напряжения характерного для симпатотоников, а повышение концентраций грелина на 45 минуте выявлено у . 34 persons aged 18-22 have been examined in order to compare the serum levels of hormones ghrelin and leptin in the morning in a fasted state and 15 and 45 minutes after consuming a standard breakfast of protein (100 g of meat in the form of burgers and 200 ml unsweetened tea) at rest and after a situation of emotional stress. Taking into account the initial tone of the autonomic nervous system and mathematical analysis of the heart rate variability, all the examinees were divided into three groups: normotonics, vagotonics and simpatotoniks. We stated that predominance of the parasympathetic or sympathetic nervous system tone implies differences in the content of ghrelin and leptin levels at rest and after the joint influence of a protein breakfast and emotional stress. A significant increase in the concentration of leptin after protein breakfast and emotional stress is characteristic of simpatotoniks, and increasing concentrations of ghrelin in the 45th minute were found in vagotonics.
URI: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/14683
Appears in Collections:Вестник ТюмГУ: Экология и природопользование

Files in This Item:
File SizeFormat 
104-109_Кузнецов.pdf364,37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.