Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/14864
Title: Экспериментальное и теоретическое исследование микрокристаллизации парафинов в нефти
Other Titles: Experimental and theoretical study of paraffin microcrystallization in oil
Authors: Elena, V. Portnjagina
Кузнецов, Сергей Викторович
Поднебесных, Александр Владимирович
Anatoliy, A. Kislitsin
Aleksandr, A. Fedorets
Sergey, V. Kuznetsov
Aleksandr, A. Podnebesnyh
Кислицын, Анатолий Александрович
Федорец, Александр Анатольевич
Портнягина, Елена Викторовна
Keywords: paraffin crystallization;Fotekon;аллотропия;allotropy;кристаллизация;парафин;Фотекон
Issue Date: 2015
metadata.dc.relation.ispartof: Вестник ТюмГУ: Физико-математическое моделирование. Нефть, газ, энергетика. 2015. Том 1 №3(3)
Abstract: Экспериментально и теоретически исследованы особенности и условия кристаллизации парафина в нефти. Разработана новая методика измерения температуры начала кристаллизации парафина с помощью анализатора жидкостей «Фотекон». Методами физико-математического моделирования построена Р-Т диаграмма трехкомпонентной системы «газ-нефть-парафин», позволяющая определить P-T область существования стабильного парафина в нефти. Теоретические оценки согласуются с результатами экспериментальных . The peculiarities and conditions of paraffin crystallization in oil are studied by experiment and theory. A new technique for measuring of paraffin crystallization point is developed by the Fotekon fluid analyzer. The P-T diagram of the gas-oil-paraffin ternary system, which allows determining the PT region of stable paraffin in oil, is built by the methods of physical and mathematical modeling. The theoretical estimates are in agreement with the results obtained in the experimental studies.
URI: https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/14864
Appears in Collections:Вестник ТюмГУ: Физико-математическое моделирование. Нефть, газ, энергетика

Files in This Item:
File SizeFormat 
Кислицин и др.pdf2,91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.