Title: | Лингвопрагматический анализ региональных товарных знаков |
Other Titles: | Linguopragmatic analysis of regional trademarks |
Authors: | Gavrikova, E. O. Kayzer-Danilova, N. V. Гаврикова, Э. О. Кайзер-Данилова, Н. В. |
Keywords: | onym onomastic space nomination onomastic terminology naming pragmatonym regional trademark carnonym linguopragmatic analysis оним ономастическое пространство номинация ономастическая терминология нейминг прагматоним региональный товарный знак карноним лингвопрагматический анализ |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Издательство Тюменского государственного университета |
Citation: | Гаврикова, Э. О. Лингвопрагматический анализ региональных товарных знаков / Э. О. Гаврикова, Н. В. Кайзер-Данилова // Вестник Тюменского государственного университета. Серия: Гуманитарные исследования. Humanitates / главный редактор Н. Н. Белозёрова. – Тюмень : Издательство Тюменского государственного университета, 2019. – Т. 5, № 1. – С. 48-61. |
Abstract: | The article presents the results of a linguopragmatic study of regional trademarks on the example of the meat-containing products’ titles in order to determine the effectiveness of advertising strategies, tactics, and techniques undertaken by food producers for market promotion of a product, its positioning, and branding. An attempt was made to substantiate the seperation in the onomastic system of the language the category of titles of meat products, a new term is proposed – carnonym. Their semantic components and active word-formation models are revealed and described, their productivity is established. Regional onomastic vocabulary is considered as a source of linguistic, sociocultural, and linguo-ethnic information, which expresses culturally marked and pragmatically significant content. The description of regional pragmatonyms characterizes the linguistic picture of the Siberian, his modern cognitive picture of the world. В статье представлены результаты лингвопрагматического исследования региональных товарных знаков на примере наименований мясосодержащих продуктов с целью определения результативности предпринятых товаропроизводителями рекламных стратегий, тактик и приемов для продвижения товара на рынке, его позиционирования и брендирования. Предпринята попытка обосновать выделение в ономастической системе языка разряда наименований мясных изделий, предлагается новый термин – карноним. Выявлены и описаны их смысловые компоненты и активные словообразовательные модели, установлена их продуктивность. Региональная ономастическая лексика рассматривается как источник лингвистической, социокультурной и лингвоэтнической информации, эксплицирующий культурно маркированное и прагматически значимое содержание. Описание региональных прагматонимов характеризует языковую картину сибиряка, его современную когнитивную картину мира. |
URI: | https://elib.utmn.ru/jspui/handle/ru-tsu/3208 |
ISSN: | 2500-0896 2411-197Х |
Source: | Вестник Тюменского государственного университета. Серия: Гуманитарные исследования. Humanitates. – 2019. – Т. 5, № 1 |
Appears in Collections: | Вестник ТюмГУ: Гуманитарные исследования. Humanitates
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.